Waar let je op bij het afsluiten van een verzekering voor je auto?


Het is in Nederland verplicht om een voertuig waarmee je de openbare weg betreedt minimaal WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) verzekerd te hebben. Dit betekent dat je verzekerd bent voor schade die je met je voertuig aan anderen toebrengt. De schade aan je eigen voertuig wordt niet vergoed door de verzekering, hiervoor moet je een aanvullende verzekering afsluiten of kiezen voor een andere dekking. In dit artikel nemen we je daarom stap voor stap mee bij het afsluiten van een verzekering voor jouw voertuig. Dit kan zijn voor een auto, scooter, maar ook quadverzekering behoort tot de mogelijkheden. Dus sta jij op het punt je voertuig te verzekeren of wil je eens kijken of het elders voordeliger kan? Dan zijn deze tips zeker de moeite waard om een goed door te lezen.

Het type verzekering


Een WA verzekering van Alpina dekt dus alleen schade aan anderen en niet aan je eigen voertuig. Dit kan bijvoorbeeld schade zijn aan een andere auto, een persoon of een gebouw. De hoogte van het verzekerd bedrag verschilt per verzekeraar. Bij het afsluiten van een verzekering is het belangrijk om te letten op de hoogte van het eigen risico en de polisvoorwaarden. Naast de WA verzekering zijn er nog twee andere soorten verzekeringen: WA+ (beperkt casco) en Allrisk (volledig casco). Hieronder leggen we uit wat deze verzekeringen inhouden en wanneer het verstandig is om welke verzekering af te sluiten.

WA+ (beperkt casco)


Een WA+ verzekering dekt naast de schade aan anderen ook schade aan je eigen voertuig bij bepaalde gebeurtenissen, zoals diefstal, brand, ruitbreuk, storm en aanrijdingen met dieren. De schade aan je eigen voertuig wordt echter niet vergoed bij eigen schuld of bij schade door vandalisme. Een WA+ verzekering is vooral geschikt voor voertuigen die nog redelijk nieuw zijn en een hogere waarde hebben.

Allrisk (volledig casco)


Een Allrisk verzekering dekt naast de schade aan anderen ook alle schade aan je eigen voertuig, ook als deze door eigen schuld is veroorzaakt. Deze verzekering is vooral geschikt voor nieuwe en kostbare voertuigen. Wat je vaak ziet, is dat deze verzekering wordt afgesloten bij nieuwe auto's tot een leeftijd van ongeveer 3 jaar. Je zit er natuurlijk niet op te wachten dat je nieuwe bolide bij het uitrijden van de garage niet volledig verzekerd is.

Welke verzekering kies je?


Het is belangrijk om bij het afsluiten van een verzekering goed na te denken over welke verzekering het meest geschikt is voor jouw situatie. Een oudere auto met weinig waarde kan bijvoorbeeld beter alleen WA verzekerd worden, terwijl een nieuwe en dure auto beter Allrisk verzekerd kan worden. Bij een auto die nog redelijk nieuw is, kan een WA+ verzekering een goede tussenoplossing zijn. Het is ook belangrijk om goed te letten op de hoogte van de premie en het eigen risico. Door verschillende verzekeringen te vergelijken, kun je de meest geschikte verzekering vinden voor jouw situatie. Bekijk dus goed wat jij denkt dat je nodig hebt en sluit op basis daarvan de juiste verzekering af voor jouw voertuig.


Homepage Numansdorp

Blog