Hoe weet je of ik hard of zacht water heb in mijn gemeente?


Hoe weet je of ik hard of zacht water heb in mijn gemeente?

Dagelijks gebruiken we veel water om van alles mee te doen. We gebruiken het om te douchen, te koken, schoon te maken of te wassen. De hardheid van het water heeft een grote invloed op je huishoudelijke apparaten en het gebruik ervan.
Hoe weet je of je in jouw gemeente hard of zacht water hebt?

Verschil hard en zacht water

Hard water is water wat veel magnesium en calcium bevat, ook wel kalk genoemd. Hard water zorgt er dus voor dat je kalkaanslag op je kraan of de douchekop kan krijgen. Als je een water filter installeert kun je deze kalk en ook andere stoffen uit je water filteren. Het gefilterde water noemen we zacht water.

Duitse graden of Franse graden

De hardheid van water wordt uitgedrukt in Franse graden, ook wel fH of Duitse graden, ook wel dH afgekort. Hoe hoger het getal is, hoe harder het water is. Dit wordt opgedeeld in 5 categorieën. Zo is een waarde tussen de 0 en 4 dH zeer zacht water en heeft zeer hard water een waarde tussen de 18 en 30 dH.

In Franse graden is zeer zacht water tussen de 0 en 7 fH en zeer hard water boven de 45 fH. Alles ertussen is ingedeeld volgens het schema.

Hardheid van water per gemeente

De hardheid van water kan verschillen per gemeente en zelfs per postcode. De sociale onderneming KRNWTR zet zich in voor het promoten van kraanwater en heeft een handig overzicht gemaakt van de hardheid van water in het land. Deze is online op hun website te vinden.

In Nederland is de waterhardheid redelijk hard, het ligt rond de 8 dH gemiddeld. Je kunt het beste een wateranalyse uit laten voeren. Dit doet vaak de waterontharder monteur gratis als je een offerte op laat maken.

Is hard water schadelijk?

Hard water is niet schadelijk voor je gezondheid. Wel kan het schadelijk zijn voor je apparatuur in huis dat water verbruikt en de waterleidingen. Dit kan ook zorgen voor meer energiegebruik of de gebruiksduur van de apparatuur flink inkorten.

Toch kun je het fijn vinden om je kraanwater extra te filteren. Door een waterfilter drinkwater toe te passen, wordt het drinkwater van nog meer stoffen gefilterd dan magnesium en calcium. Zo heb je het puurste en schoonste water om te drinken.

Waterfilter of waterontharder nodig?

Een waterontharder of filter is op zich alleen nodig als je in een provincie of gemeente woont waar de hardheid van het water erg hoog is. Als de waterhardheid hoger is dan 12 dH, dan wordt er aangeraden om je water te filteren.

Er zijn verschillende soorten waterfilters en waterontharders, maar ze werken allemaal volgens hetzelfde principe. Het water wordt door gefilterd door verschillende filterlagen, van bijvoorbeeld foam, ultra fijne zeven of actieve koolstof.

Dit soort stoffen filteren extra deeltjes en stoffen uit het water. Ze hebben allemaal hun eigen werking, waardoor je aan het eind het schoonste en puurste water hebt. Zo verleng je de werking van je apparatuur en voorkom je kalkaanslag.


Homepage Numansdorp

Blog