5 interessante weetjes over de componist Bach


5 interessante weetjes over de componist Bach


Johann Sebastian Bach werd geboren op 31 maart 1685. Hij was klavecinist, organist en expert in orgelbouw. Tegenwoordig wordt hij beschouwd als een van de grootste muzikale componisten aller tijden. Bach wordt gecrediteerd met het creëren van de Brandenburgse Concerten, Het Wohltemperierte Klavier, de Mis in B Minor en vele andere meesterwerken. Hoewel hij samen met de componist Beethoven een van de grootste muziekcomponisten van de 19e eeuw was, stierf Bach in de veronderstelling dat zijn muziek ouderwets was en met hem zou sterven, maar dat gebeurde niet. Naar zijn klassieke muziek luisteren wordt juist veel gedaan. Als fan wil je daarom ook zeker de volgende weetjes over Bach kennen!

Zijn broer gaf hem muzieklessen


Bach verloor zijn moeder in 1694, kort daarna verloor hij ook zijn vader. Zijn oudere broer zorgde voor hem. Bij zijn broer leerde hij orgel spelen in de Sint-Michielskerk. Hij studeerde en speelde muziek. Bach kopieerde ook wat muziek van zijn broer, zelfs nadat hem werd gevraagd dat niet te doen omdat ze privé waren. Zijn broer Johann leerde hem ook clavichord spelen en leerde hem muziek van andere grote componisten zoals Johann Pachelbel. Johann Sebastian leerde ook theologie, Latijn, Grieks, Frans en Italiaans.

Vijf kinderen werden ook beroemde muzikanten


Johann Sebastian Bach trouwde twee keer. Hij en zijn eerste vrouw, Maria Barbara, hadden zeven kinderen. Toen hij met Anna Magdalena trouwde, kregen ze 13 kinderen. In totaal had Bach dus 20 kinderen. Helaas overleefden slechts 10 van zijn kinderen de kindertijd. Zes van hen waren jongens en vier waren meisjes. Vijf van zijn zonen werden beroemde componisten en professionele musici.

Geboren in muzikale familie


De familie Bach bestond uit muzikanten. Zijn ooms waren professionele muzikanten, terwijl zijn vader de regisseur was van de muziek van de stad. De broers van Johann Sebastian gingen ook professioneel met muziek om. De familie bracht meer dan vijftig bekende muzikanten voort gedurende meer dan zeven generaties, waaronder dus ook de zonen van Bach. Van zijn vader leerde hij viool en klavecimbel spelen. Zijn oudere broer, Johann Christoph Bach, leerde hem het clavichord en de meeste hedendaagse muziek.

Werkte voor prins Leopold


Een van de meest vooraanstaande mensen waarvoor Bach werkte, was prins Leopold. De prins controleerde de regio Anhalt-Kothen. Nadat hij had gehoord van de grote reputatie van Bach, huurde de prins Bach in 1717 in als zijn muziekdirecteur. Prins Leopold was een groot liefhebber van muziek en speelde het ook. Terwijl hij hier werkte, leefde Bach een van zijn beste levens en werd hij royaal betaald. Bach en de prins hadden zo'n hechte band dat hij peetvader was van een van Bachs zonen.

Getrouwd met zijn nicht


Het was niet vreemd dat familieleden in de 18e eeuw trouwden. Bach trouwde met zijn nicht Maria Barbara, zij was zijn eerste vrouw. Omdat ze familie waren, hoefde ze haar achternaam niet te veranderen. Ze waren neef en nicht via hun vaders. Toen Sebastian 35 was, stierf Maria. Hij trouwde met een tweede vrouw, Anna Magdalena, die hem hielp bij het schrijven van de meeste van zijn composities.


Homepage Numansdorp

Blog